Informatie

Historie
Ten zuiden van Makkum, omgeven door weilanden ligt Idsegahuizum. Rond 1270 komen we het dorp tegen als Ytsingahusum, een eeuw later verbasterd in Idsingahusen. Was het dorp eeuwenlang slechts over de zeedijk bereikbaar, na de droogmaking van het Makkumermeer in de jaren 1876-1879 werd de Brekkerweg de verbinding met Allingawier en het achterland.

De Hervormde kerk vormt nog steeds het hart van Idsegahuizum, Skuzum in het Fries. Het is een driezijdig gesloten zaalkerk met houten geveltoren, gebouwd in 1874. Daarvoor stond er een kerkgebouw dat bouwvallig was geworden en ook te klein. De klok en het orgel zijn rijksmonumenten. Buiten gebruik 1971.

De klok is gegoten door P. Overney, 1697. Het is een flinke klok met een diameter van 81 cm.

Het (eenklaviers) orgel is gebouwd in 1908 door de firma Bakker & Timmenga  (Leeuwarden).

De kerk is klaar na een grote restauratie in 2013. De kerk wordt nu gebruikt als podium voor de toneelvereniging en de jaarlijkse kerkdienst (Makkum/Piaam/eo). Na een bestuurswisseling in 2010 van de Stichting Skúster Tsjerke moest men gaan nadenken over een passend duurzaam herinrichtingsplan voor de kerk. Hieruit is het project ‘Noordmans in Beeld’ ontstaan.

 

Kerk huren
Er bestaat de mogelijkheid de kerk in Skuzum te huren voor een dagdeel/ avond. De kerk heeft een zeer goede akoestiek en leent zich voor diverse doeleinden. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. (Piano aanwezig)

 

Adres kerk: Boppesteech 1.